شامل 5 بوتکمپ آموزشی
۱. بسیاری از سازمانها تاکید زیادی بر آموزش کارکنانشان دارند و پول و وقت زیادی برایش خرج میکنند. با این حال، هم افرادی که آموزش میبینند و هم مدیرانشان، از کمبود آموزش موثر و مفید گِلِهمندند. چرا آموزشی که همه آن را مهم و کلیدی میدانند، در عمل اثربخشی لازم را ندارد و نیازهای واقعی سازمان را برطرف نمیکند؟ برای مفیدتر شدن آن چه باید کرد؟
۲. برای پاسخ به پرسشهای بالا، باید ببینیم آموزشهای سازمانی، به طور معمول چه ویژگیهایی دارند. اغلبِ آموزشهای سازمانی همانند درسهای دانشگاهی در پی «انتقال دانش» هستند و نه «مهارت به کار بستن دانش» برای «حل مسائل واقعی سازمان»؛ دانشی که شرکتکنندگان دورههای آموزشی از پیش میدانند و یا بعد از آموختنش نمیدانند به چه کارشان میآید!
۳. حاصل چنین آموزشی، در بهترین حالت، افزایش دانش است، اگر پس از چند صباحی فراموش نشود. برای حل این مشکل چه باید کرد؟ به زعم ما، یگانه رویکرد حل ریشهای این مشکل، آن است که آموزش برای «حل مسئله واقعی سازمان» باشد و مهارت فراگیران را برای حل مسائل افزایش بدهد. وقتی مسئلهای داشته باشیم و راهحل آن را یاد بگیریم، یافتههایمان را در عمل به کار میبندیم و پیوسته بر مهارتمان در استفاده از چیزی که آموختهایم، میافزاییم.
۴. به عنوان مثال هیچ کدام از ما دوچرخهسواری را با تشریح مکانیسم حرکت پدال و انتقال انرژی با زنجیر به چرخها یاد نگرفتهایم. فراگیری «تحلیل مالی»، «شیوه پرداختن به مسائل محیطی کسبوکار» و ... نیز از این قاعده مستثنا نیستند. خبر خوب آن که شیوه فراگیری دوچرخهسواری را برای مسائل سازمانی نیز میتوان به کار برد و البته سالهاست دربارهاش نوشتهاند. »یادگیری عملی1« در واقع همین شیوه یادگیری است که نقطه شروعش نه از دانش یک حوزه، که از یک مسئله آغاز میشود.
5. بوتکمپهای آموزشی با چنین هدفی توسعه یافتهاند. در این دورههای آموزشی فشرده، هدفمند و مهارتمحور، تلاش میشود مفاهیم تئوری دوره، با تکرار و تمرین گروهی به مهارتهایی بدل شوند تا به فرد در مسیر حرفهای و حتی زندگی شخصی کمک نمایند. برخلاف دورههای آکادمیک طولانیمدت، بوتکمپها برای انتقال سریع و موثر دانش کاربری طراحی شدهاند تا افراد بتوانند بلافاصله آن را در محیط کاری یا کسبوکار خود به کار بگیرند. تمرکز این بوتکمپها بر مهارتهای عملی مانند تصمیمگیری، رهبری، مدیریت پروژه، دانش مالی، تفکر سیستمی و ... است. علاوه بر آن به دلیل رویکرد تعاملی در برگزاری، فرصت خوبی برای شبکهسازی و همفکری افراد شاغل در صنایع مشابه فراهم میکند.
6. مجموعه پیوست با این رویکرد و با عنوان »در مسیر حرفهایترشدن« طرحریزی شده و امید دارد که این بوتکمپهای آموزشیِ مسئلهمحور، روح تازهای را به کالبد آموزش بدمد و این رویکرد نوین، کارشناسان و مدیرانی تربیت کند که یادگیرنده باشند.
این مسیر شامل 5 بوتکمپ آموزشی است.
- خطاهای شناختی و دینامیک سیستمها؛ چه خطاهایی درکمین ماست و چگونه از آنها پرهیز کنیم؟
- شهود اقتصادی؛ شاخصهای اقتصادی که سنگبنای تحلیلها و تصمیمگیریهای ما هستند، کدامند؟
- توسعه فردی؛ چگونه به نسخه بهتری از خودمان بدل شویم؟
- تحلیل عملکرد مالی شرکت و ارزیابی اقتصادی پروژهها؛ چگونه صورتها و نسبتهای بیروح مالی را بررسی و تحلیل نماییم؟
- برنامهریزی؛ برنامهریزی چه نقشی در رشد پایدار شرکتها بازی میکند؟
دیدگاه خود را بنویسید